Menu Zavrieť

Pákové kávovary

pákový kávovar

Väčšina z nás po ránu uvíta vzpruhu v podobe dobrej horúcej kávy. Pripraviť však šálku tohto životabudiče, aby ste z nápoja mali skutočný pôžitok, nie je jednoduché. Ak chcete si kvalitnú šálku kávy dopriavať kedykoľvek na neho dostanete chuť, bez toho aby ste museli ísť do kaviarne, iste oceníte vy aj vaši blízki, výbornú voňavú kávu pripravenú pákovým kávovarom.

Najlepšie pákové kávovary podľa hodnotenia zákazníkov

V tomto porovnaní sme pre vás vybrali 10 najlepších pákových kávovarov. Ako sme ich vyberali? Vybrali sme ich podľa hodnotenia a dostupných recenzií používateľov a zákazníkov. Tieto modely sme následne zoradili do prehľadnej tabuľky. Tieto pákové kávovary si môžete zoradiť podľa vašich preferencií. Ak vás napríklad zaujíma nízka cena, môžete si zoradiť produkty podľa orientačné ceny s DPH a vybrať si tak najlacnejšie a zároveň najlepšie pákový kávovar.

NázovVzhľadZnačkaPríkon (W)Tlak (bar)Objem vody (l)Orientačná cena (s DPH)Dostupnosť
DeLonghi EC 685.BKPákový kávovar DeLonghi EC 685.BKDeLonghi1 450151149,9Zobraziť v obchodoch
DeLonghi EC 850.MPákový kávovar DeLonghi EC 850.MDeLonghi1450151239Zobraziť v obchodoch
ECG ESP 20101Pákový kávovar ECG ESP 20101ECG1000201,2578,9Zobraziť v obchodoch
Beko CEP 5152 BPákový kávovar Beko CEP 5152 BBeko1200151,280Zobraziť v obchodoch
DeLonghi EC 820Pákový kávovar DeLonghi EC 820DeLonghi1450151150Zobraziť v obchodoch
DeLonghi EC 201 CD.BPákový kávovar DeLonghi EC 201 CD.BDeLonghi110015159,99Zobraziť v obchodoch
ETA 4181 90000Pákový kávovar ETA 4181 90000ETA1450202,7399Zobraziť v obchodoch
Sage BES 810Pákový kávovar Sage BES 810Sage1600151,8269Zobraziť v obchodoch
Delonghi EC 9335.M La SpecialistaPákový kávovar Delonghi EC 9335.M La SpecialistaDeLonghi1450192770,4Zobraziť v obchodoch
Krups XP 320830Pákový kávovar Krups XP 320830Krups1000151,579,9Zobraziť v obchodoch
Po kliknutí na odkaz “Zobraziť v obchodoch” budete presmerovaný na portál Heureka. Na ňom si môžete porovnať ceny jednotlivých obchodov a prečítať si recenzie a hodnotenia pákových kávovarov od ich užívateľov.

Ako vybrať pákový kávovar?

Pákové kávovary sú profesionálne prístroje na prípravu kávy. Oproti kapsulovým alebo pákovým kávovarom je potreba prípravu kávy kávovarom pákovým dobre ovládať. Vplyv na chuť kávy má kvalita kávy, jej množstvo, hrubosť mletia a teplota vody. Dôležité je, ako kávu do sitka natlačíme a ako dlho voda kávou preteká.

S pákovými kávovary sa najčastejšie stretnete v reštauráciách a kaviarňach, kde kávu pripravujú vyškolení baristi. S rastúcou obľubou kávy rastie aj počet domácností, ktoré si kávovar zaobstarávajú domov. Než si kávovar domov zaobstaráte, mali by ste si ujasniť, aké kritériá by kávovar mal spĺňať a na čo si dať pozor. Vhodne vybraný kávovar vám prípravu kávy uľahčí a urýchli. Musíte však počítať s tým, že príprava kávy v pákovom kávovaru je oproti kávovaru kapslovému alebo automatickému náročnejšie. K príprave skutočne dobrej kávy s pomocou pákového kávovaru sa musíte prepracovať a získať skúsenosti.

Kritériá pre výber kávovaru

Ujasnite si, koľko peňazí do kávovaru chcete investovať.

Podľa toho, ako často budete kávovar využívať, vyberte objem nádržky na vodu.

Ak sa chcete príprave kávy venovať na vyššej úrovni, kúpte si kávovar s ďalšími pridruženými funkciami, napríklad s možnosťou nastavenia tvrdosti vody.

Zistite si, ako sa kávovar čistí, či má napríklad funkciu odvápnenie.

Rozhodnite sa, aké ďalšie prvky by kávovar mal mať – napríklad šľahanie mlieka alebo integrovaný mlynček.

Typy kávovarov

Kapslové kávovary

Kapsľové kávovary sú najlacnejšie, ale musíte počítať s investíciou do kapsúl, ktoré musíte dokupovať. Kvalita kávy sa potom odvíja od kvality kávy v kupovaných kapsuliach. Kapsľové kávovary sa jednoducho obsluhujú, sú rýchle a majú kompaktné rozmery.

Automatické kávovary

Automatické kávovary dokážu pripraviť kávu od jej zomletia cez propěchování, až po sparenie samostatne. Veľakrát mávajú aj funkciu automatického sparovania mlieka. V automatických kávovaroch pripravíte kávu z ľubovoľnej zrnkovej kávy, pričom niektoré z týchto modelov vie pripravovať aj mletú kávu. Obstarávacia cena je oproti kapsulovým kávovarom vyššia. Automatické kávovary sú vhodné pre užívateľov, ktorí nechcú príprave kávy venovať príliš času.

Pákové kávovary

Pákové kávovary sú drahšie ako kávovary kapsľové, ale lacnejšie ako automatické kávovary. výsledná chuť kávy záleží na tom, ako dobre dokážete s kávovarom pracovať. Preto sú pákové kávovary vhodné pre všetkých milovníkov kávy, ktorí chcú do jej prípravy investovať čas.

Mletie kávy

Kávu do kávovaru u väčšiny prístrojov musíte zomlieť na externom mlynčeka na kávu. Drahšie kávovary môžu mať mlynček zabudovaný už v sebe. Tieto kávovary sú však výrazne drahšie, a zvyčajne sa oplatí, kúpiť si mlynček zvlášť. Mlynček potom môžete používať aj s iným modelom kávovaru, keby ste si časom zaobstarali nový.

Počas mletia kávy sa zamerajte na hrubosť, ktorá vám vyhovuje. Na prípravu espressa je ideálne jemne namletá káva, ktorá svojou štruktúrou pripomína polohrubú múku. Príliš jemne namletá káva zvýrazní horkosť kávy. Z príliš hrubo namletej kávy by bolo espresso slabé a s nevýraznou chuťou. Ak sa nechcete mletím kávy zaoberať, môžete si kupovať už namletú kávu alebo E.S.E. pody – vankúšiky, ktoré sú naplnené mletou kávou. Po použití vankúšik vyhodíte a v kávovare vám nezostanú žiadne zvyšky kávy.

Ako pripraviť mliečnu penu?

V pákovom kávovaru pripravíte espresso, cappuccino, caffé latte atď. Na prípravu najrôznejších druhov káv kávovary disponujú tryskou na prívod pary, prostredníctvom ktorej manuálne napeníte a ohrejete mlieko. Niektoré modely pákových kávovarov môžu mať automaticky pripravovanú mliečnu penu. Ako ručne pripraviť mliečnu penu, sa môžete inšpirovať v niektorom z návodov na internete.

Ručné a elektrické napeňovača

Ak nechcete mliečnu penu pripravovať parnou tryskou, kúpte si ku kávovaru napeňovač mlieka. Ručné napeňovača zvyčajne pracujú na princípe piestu.

V Shaker môžete šľahať mlieko aj za studena a pripraviť si tak osviežujúci ľadovú kávu.

Elktrické napeňovača mlieko samy ohrejú a našľahajú, čím vám ušetrí prácu. Sú však drahšie.

Pokiaľ do napeňovača mlieka nechcete príliš investovať, bude pre vás ideálny malý šľahač na baterky.

Tlak a teplota

Tlak k domácej príprave kávy by mal byť minimálne 15 bar. Profesionálne kávovary, s ktorými pracujú baristi, môžu mať tlak aj iba 9 bar. Domáce kávovary však nebývajú schopné tlak udržať konštantnú a musia ho teda mať vyššie.

Je praktické, ak si na kávovare môžete nastaviť teplotu vody. Tá má následne vplyv na chuť a intenzitu kávy. Optimálna teplota pre prípravu espressa je 88 až 92 ° C.

Tlak k zhutnení

Niektoré kávovary v sebe môžu mať zabudované vtláčadlo, k iným typom sa dodáva zvlášť, ako súčasť balenia. Počas prípravy espressa je ideálny kávu stlačiť tlakom, ktorý zodpovedá asi 20 kg. To dosiahnete s pomocou ručného tlačidielka (tampera). Aby ste zistili, aký tlak zodpovedá tlaku 20 kg, položte páku naplnenú kávou na váhu a zatlačte na ňu.

Káva musí byť nielen utlačená pod správnym tlakom, ale aj rovno, aby jej mohla pretekať voda, tak ako má.

Pokiaľ máte vhodný tvar misky, ktorý to umožňuje, môžete skúsiť páku s kávou otočiť hore nohami – ak sa nevysype, je správne napchaté.

Objem nádržky na vodu

Podľa predpokladanej dennej spotreby kávy vyberte veľkosť jej nádoby. Na prípravu kávy iba pre jedného člena rodiny, postačí najmenší typ s malým objemom nádoby. Pre domácnosť, kde kávu pije viac jej členov, sa potom oplatí zaobstarať si drahší model s objemnejšie nádržkou, čo vám ušetrí opakované doplňovanie vody. Existujú aj kávovary s několikalitrovými nádržkami.

Údržba kávovaru

Pákové kávovary, na rozdiel od automatických kávovarov, väčšinou nemávajú funkciu automatického preplachu. Pokiaľ do kávovaru nebudete používať pody, musíte počítať s tým, že budete musieť po každom použití kávovaru opláchnuť páku, vysypať a očistiť sitko, aby ním kávovar mohol dobre pretlačiť kávu, a utrieť miesto, kam upevňujete páku (hlavu).

Program odvápňovania

Raz za čas – za asi štvrť až pol roka, by ste kávovar mali odvápniť. K tomu poslúži špeciálny program, ktorým však nedisponujú všetky modely.

Príkon a spotreba kávovaru

Spotreba kávovarov je veľmi malá. Ak však chcete kávovar s čo najnižšou spotrebou, kúpte si prístroj s funkciou automatického vypnutia alebo Stand-By režim.

Príkon udáva tiež rýchlosť nahriatie. Rozdiel v rýchlosti nahriatie však nebýva výrazný, pohybuje sa v rádoch sekúnd. Čím vyšší príkon kávovar má, tým rýchlejšie vodu nahreje.

Pákový kávovar: Vybavenie a funkcie

Kávovary môžu disponovať niektorými ďalšími funkciami, z ktorých niektoré môžu mať vplyv na chuť kávy – napríklad nastavenie tvrdosti vody alebo teploty.

Vyhrievané plocha na šálky

Káva pripravovaná do studeného hrnčeka rýchlo vychladne a chuť kávy nebude podľa našich predstáv. Aby vám káva v hrnčeku vydržala dlhšie horúca a bola podávaná v požadovanej teplote, je vhodné kávu pripravovať do nahriatych šálok. Hrnčeky môžete nahrievať na vyhrievané ploche na šálky alebo ich ponorením do horúcej vody či prepláchnutím parou z trysky.

Nastavenie sily kávy

Niektoré typy kávovarov – obvykle kávovary s integrovaným mlynčekom, umožňujú nastaviť si silu kávy. Silu kávy určuje predovšetkým to, ako hrubo je zomletá.

Nastaviteľné množstvo vody

Možnosť nastaviť množstvo vody je praktická funkcia, vďaka ktorej počas prípravy kávy nemusíte u kávovaru stáť a strážiť chvíli, keď ho vypnúť. Stačí si nastaviť, koľko vody v jednej šálke chcete a kávovar sám požadované množstvo napustí.

Nastaviteľná tvrdosť vody

Najlepšie káva je z mäkšej vody. Preto majú niektoré kávovary funkciu nastavenie tvrdosti vody. Vďaka tomu káva bude mať lepšiu chuť. Mäkká voda je tiež šetrnejšie k vnútrajšku kávovaru, ktorý toľko nezanáša a jeho odvápňovanie je potom jednoduchšie. Tvrdosť vody možno ovplyvniť tiež špeciálnymi filtrami, ktoré sa dajú ku kávovarom dokúpiť.

Nastaviteľná teplota vody

Teplota vody ovplyvňuje chuť kávy. Pokiaľ chcete docieliť čo najlepšej kvality kávy, kúpte si kávovar, ktorý túto funkciu má.

Tryska na paru

Tryska na paru slúži na ohriatie a našľahanie mlieka. S pomocou trysky na paru pripravíte napríklad caffe latte alebo cappuccino.

Horúca voda

Funkcia horúca voda umožňuje pustiť horúcu vodu z trysky na horúcu paru, keď chcete v kávovare pripraviť čaj alebo iný horúci nápoj.

Maximálny počet šálok

Maximálny počet šálok udáva počet káv, ktoré môžete pripravovať súčasne. Podľa počtu členov domácnosti, ktorí si budú chcieť kávu v rovnakom čase pripravovať, vyberte i veľkosť kávovaru.

Cena pákového kávovaru

Pákové kávovary sú stredne drahé typy kávovarov. Sú drahšie, než kávovary kapsľové, ale lacnejšie ako automatické kávovary. Aj v lacnom pákovom kávovare môžete uvariť výbornú kávu. Nemajú však mnohé ďalšie funkcie, ktorými kvalitu kávy môžete ešte vylepšiť.

Cena pákového kávovaru do 200 €

Aj medzi najlacnejšími pákovými kávovary nájdete veľmi výkonné modely. Disponujú parným tlakom 15 bar. Objem majú menšie, cca 1 l. Nemávajú ďalšie funkcie, ako napríklad možnosť nastavenia tvrdosti vody a teploty. Sú teda vhodné pre menej náročných užívateľov.

Cena pákového kávovaru od 200 € do 450 €

Pákové kávovary v strednej cenovej kategórii uspokojí požiadavky väčšiny milovníkov kávy. Môžete si vybrať model s dostatočným objemom nádrže na vodu, s programom odvápnenie a možnosťou nastavenia teploty a tvrdosti vody. Parné tlak majú 15 bar.

Cena pákového kávovaru nad 450 €

Drahšími pákovými kávovary dokážete pripraviť rôzne druhy kávy najvyššej kvality. Tieto typy kávovarov majú mnoho nadštandardných funkcií, integrovaný mlynček aj funkciu automatického šľahanie mlieka.

Ako v pákovom kávovare pripraviť espresso?

Espresso je malá káva, ktorú vypijete dvoma až troma loky. Je základom ďalších kávových nápojov, napríklad caffé latte, cappuccina alebo latte macchiata. Pri príprave espressa sa musíte držať niekoľkých zásad.

7-20-90-9-25

Pri príprave espressa narazíte na päť čísel udávajúcich niekoľko aspektov jeho prípravy.

7

Číslo 7 znamená počet gramov kávy, z ktorej sa pripravuje dostatočne silné a dobré espresso. Množstvo kávy je orientačné, pretože veľmi záleží na hrubosti namletia kávy a môže sa teda mierne líšiť.

Odviažte potrebné množstvo kávy a kávu utlačte tamperom (zatláčadlom) tlakom 20 kg. Či vyvíjate dostatočný tlak, zistíte, keď na osobné váhu položíte páku a budete do nej tlačiť zatláčadlom, kým sa váha nevyšplhá na 20 kg. Takto si natrénujete tlak, ktorý budete pri príprave espressa zakaždým musieť vyvinúť. Je nutné do páky kávu natlačiť rovnomerne, aby jej rovnomerne pretekala voda.

Pri príprave kávy nikdy nepoužívajte vriacu vodu. Voda by mala mať približne 90 ° C.

Domáce kávovary majú tlak 15 bar. Profesionálne kávovary majú konštantný tlak 9 bar. Pri tomto tlaku sa z kávy vyplaví najviac dobrých a aromatických látok.

Páku s odvážené a dobre nadžganú kávou utrite, umiestnite do škárovacej hlavy a dobre utiahnite. Nasledujúcich 25 sekúnd sa bude extrahovať espresso. Nápoj, ktorý natečie do predhriatej šálky, by mal na konci prípravy mať približne 67 ° C. Ak nemáte kávovar s vyhrievanou plošinou na šálky, ponorte pred prípravou kávy šálku do horúcej vody alebo prepláchnite horúcou parou z trysky.

Klasické espresso má objem 30 až 35 ml. Existujú aj jeho ďalšie varianty: doppio – dvojité espresso, lungo – espresso predĺžené horúcou vodou alebo ristretto – skrátené espresso.

Esprresso sa hojne používa ako základ kávových nápojov, do ktorých sa následne pridáva mlieko: Americano, Espresso Lungo, Espresso Doppio, Cappuccino alebo Latte Macchiato.

Ako správne skladovať kávu?

Aby ste docielili kávy čo najlepšej chuti, je nevyhnutné zrnkovú kávu, z ktorej espresso budete pripravovať, správne skladovať.

Doba skladovania kávy

Kávu kupujte len z kvalitných praženie, ktoré uvádzajú aj dátum jej upražení. Kávu potom spotrebujte do 14 dní od jej upražení. Preto si vždy kupujte iba také množstvo kávy, ktoré za túto dobu stihnete spotrebovať.

Obal kávy

Kávu by ste nemali presypávať do porcelánových ani sklenených dóz, pretože v dóze ostáva veľké množstvo vzduchu. Kvalitnú kávu by ste mali uchovávať v jej pôvodnom obale, z ktorého napred vytlačte prebytočný vzduch, vďaka čomu si káva dlhšie zachová svoju čerstvosť.

Umiestnenie

Hoci veľa ľudí kávu umiestňuje do chladničky alebo mrazničky, nie je to ideálne riešenie. V chladničke alebo v mrazničke je príliš vysoká vlhkosť a káva sa pri jej vybratí z mrazničky zvlhne. Káva do seba navyše absorbuje arómu okolitých skladovaných surovín, čo celkový pôžitok z kávy následne znižuje.

Teplota

Káva by sa mala skladovať v izbovej teplote. Vyššie teploty spôsobujú žltnutiu kávy, preto sa vyvarujte sa vystaveniu kávy slnku. Nemala by byť preto ani v blízkosti kávovaru, sporáka a všetkých ostatných prístrojov, ktoré vydávajú teplo.

Pákové kávovary: Pár slov na záver

V tomto článku ste sa dozvedeli o tom, ako vybrať pákový kávovar na prípravu kávy. Povedali sme si o dôležitých parametroch, ktoré je dobré poznať.

Dúfame, že sme vám s touto úlohou výbere nového pákového kávovaru pomohli a vy si teraz vyberiete kvalitný model pre prípravu nielen rannej kávy, ktorý bude presne podľa vašich predstáv a bude vám fungovať dlho bez jedinej závady. Dúfame, že káva s týmto prístrojom bude dokonalá a udrží vás na nohách po celý deň. Teraz už vám k nákupu stačí len pár krokov. Stačí si iba váš vysnívaný produkt v podobe pákového kávovaru zakúpiť v niektorom z online obchodov a naplniť v ňom virtuálny košík.

Z tabuľky s porovnaním vyššie sa prekliknite na server Heureka, kde si môžete porovnať jednotlivé obchody a ich ceny vrátane recenzií a užívateľských skúseností s konkrétnym modelom pákového kávovaru. Dozviete sa tam tiež, ktoré modely sú kde skladom.

Mohlo by vás zajímat